Selecteer een pagina

Jaren geleden was het duidelijk, dubbel glas heeft een enorme besparing tegenover enkelglas. Maar hoe zit het tegenwoordig met de verbeterde versies zoals HR++ en triple glas? Is het de moeite waard om te gaan vernieuwen of is de investering toch wel erg hoog in vergelijking met de besparing?

Zijn je kozijnen aan vervanging toe?

Om antwoord te geven of het interessant is om driedubbel glas te nemen, dien je er ook rekening mee te houden of je kozijnen aan vervanging toe zijn. Het driedubbele glas past namelijk lang niet altijd in de standaard kozijnen, simpelweg omdat het te dik is. Zijn de kozijnen er aan toe om vervangen te worden, dan is het aan te raden om voor isolerende kozijnen te kiezen in combinatie met triple glas, ook wel HR+++ glas genoemd.

Kozijnen nog niet toe aan vervanging

Bij veel mensen zijn de kozijnen nog in zo’n goede conditie dat ze niet aan vervanging toe zijn. Voor deze grote groep mensen is het financieel niet zo aantrekkelijk om direct ook alle kozijnen te gaan vervangen. Een veel betere optie is dan te kiezen voor een minder dikke raam soort zoals HR++.

Met HR++ woon je ook comfortabeler, doordat je geen last van toch of kou hebt bij de ramen. Condens aan de binnenkant van het raam is dan ook verledentijd en je zult merken dat je een stuk minder geluidsoverlast hebt van buiten. Daarnaast zal je ook flink besparen op de energierekening.

Hoeveel geld besparen uitgaande gemiddeld hoek en 2 onder 1 kap woning

Enkel glas vervangen door HR++…€ 320 per jaar

Dubbel glas vervangen door HR++…€ 202 per jaar

HR++ glas vervangen door trippel…€ 40 per jaar

Bij deze berekening zijn we ervanuit gegaan van een gemiddelde temperatuur in Nederland van 18 graden. In combinatie met een HR-combiketel van enkele jaren oud. HR+++ of ook wel triple en driedubbelglas genoemd, zal pas echt interessant zijn als de kozijnen ook vervangen worden. Gekeken naar de prijsverschillen tussen de aanschaf per vierkante meter standaard dubbel glas, HR, HR+ en HR++ glas. Wordt al snel duidelijk dat HR++ de voorkeur geniet. Daar de aanschafprijs al snel terugverdient wordt door de besparing in energie.