Selecteer een pagina

Het isoleren van een plat dak gaat anders dan het isoleren van een schuin dak of bijvoorbeeld een zoldervloer. Toch is het wel mogelijk om je platte dak te isoleren. Je platte dak isoleren kan net als bij andere vormen van dakisolatie op verschillende manieren. Iedere manier heeft zo zijn voordelen en de kosten verschillen ook per vorm. In deze blog lees je meer over het isoleren van een plat dak.

Drie technieken voor het isoleren van een plat dak

Er zijn drie manieren die je kan aanhouden bij het isoleren van je platte dak. Allereerst heb je de methode van het zogenaamde warme dak. Bij deze methode isoleer je het platte dak langs de buitenzijde van de dakconstructie. Op deze manier zitten de isolatiematerialen in de isolatieschil. Materialen die vaak gebruikt worden hierbij zijn XPS, PUR, PIR en EPS platen. Het isoleren van een plat dak kost ongeveer € 70 à 100 per m². De tweede methode is het omgekeerde dak. Bij een omgekeerd dak wordt de isolatie op bestaande dakbedekking gelegd, zodat de isolatielaag beschermd zit in de isolatieschil. Deze vorm van isolatie gebeurt vaak bij daken waar men regelmatig overheen loopt. De kosten van deze isolatievorm liggen meestal tussen de € 45 à 50 per m². De laatste methode is het zogenaamde koude dak. Hierbij wordt de isolatiemethode niet mee geïsoleerd. De isolatielaag wordt dus aan de binnenzijde van het dak aangebracht, waardoor de isolatie dus niet mee zit in de isolatieschil. Kosten hiervan zullen tussen de € 25 à 40 per m² liggen.

Welke methode is het best?

Welke isolatievorm het beste is, ligt aan jouw dak. Alle vormen brengen verschillende voor- en nadelen met zich mee. Bij een nieuwbouwwoning wordt het aangeraden om een plat dak te isoleren via de buitenzijde of via de warm-dak methode. Ook bij een renovatie van een wat oudere woning zijn deze methoden aan te raden. De isolatiemethode langs de binnenzijde wordt minder sterk aangeraden, maar is anderzijds wel weer de goedkoopste optie. 

Zelf isoleren of laten doen?

Het isoleren van je platte dak is een klus die best wel nauwkeurig moet gebeuren. Doe je dit niet, dan heb je kans op koudebruggen of aantasting van je isolatiemateriaal. Dit laatste kan gebeuren doordat er vocht bij je isolatiemateriaal komt omdat het verkeerd geplaatst is. Het inhuren van een isolatie expert heeft verschillende voordelen. Deze vakman kan je adviseren, waardoor je zeker weet dat je de juiste isolatievorm kiest voor je dak. Daarnaast weet je zeker dat de uitvoering op een goede manier wordt gedaan. Ten slotte heeft het isoleren van je dak ook financiële voordelen, waardoor de kosten van het inhuren van een isolatie expert weer terug te verdienen zijn.