Hoe krijgt een mens vlooien?
Vlooien kunnen op elk moment van het jaar verschijnen. Als ze eenmaal binnen zijn, zullen ze niet meer uit zichzelf weg willen. Wij krijgen veel meer vragen over vlooienbestrijding in de zomer dan in enig ander seizoen van het jaar. Dit is eenvoudig te begrijpen als men begrijpt hoe vlooien overleven. Het is bijna weer tijd voor zomervakanties, dus nu is het tijd om te leren hoe u een nare verrassing kunt voorkomen nadat u weer thuis bent.
Vlooien komen het meest voor bij honden- en kattenbezitters. Ook als u geen huisdieren heeft, kunt u vlooien in huis hebben gekregen doordat vorige huiseigenaren een hond of een kat hadden. Vlooien vinden menselijk bloed meestal niet interessant. Ze zullen ons bijten, dit wordt een proefbeet genoemd. Vlooienbeten kenmerken zich door kleine rode bultjes op het huidoppervlak.
Vlooienoverlast huisdieren
Vlooien zijn kleine insecten die soms moeilijk met het blote oog waar te nemen zijn. Een huisdier krabt zich vaker dan normaal wanneer het besmet is met vlooien. Bovendien bijt uw hond of kat vaker op de vacht. Om te ontdekken of uw huisdier vlooien heeft, kunt u het dier met een specifieke kam kammen. Als u het niet zeker weet, ga dan altijd naar de dierenarts. Ook als u niets aan de vlooien ziet, uw huisdier merkt het ongetwijfeld.
Hoelang overleven vlooien in huis?
Waarom krijgen we zoveel meldingen na een vakantie? We nemen ons huisdier vaak mee naar het pension of vrienden tijdens een vakantie. Vlooieneitjes komen alleen uit als er beweging is. In een leeg huis is geen of weinig beweging, dus blijven de eitjes sluimeren en wachten. Een paar weken van vakantie zijn vlooieneitjes in winterslaap die zeer veerkrachtig zijn; ze kunnen tot twee jaar overleven als ze niet gestoord worden. Dan komen we terug van vakantie, of iemand komt de post op tafel zetten. BOEM!!! De eitjes komen uit, en deze nieuwe vlooien krijgen honger.
Het huisdier is nog niet opgehaald, dus onze benen zijn het eerste wat de vlooien opvalt. De “proefbeet” volgt, zoals ze zeggen. U had dus vlooien vóór uw vakantie, omdat ze al op de hond of kat zaten. Omdat de huisdieren nog niet thuis zijn, komen de vlooien maar even op uw benen.
Voorkomen van vlooien
U kunt vlooien voorkomen door uw huisdier regelmatig te ontvlooien. Een bekwame dierenarts kan u hierbij helpen en u de beste anti-vlooienmiddelen voorschrijven. U kunt ze ook kopen bij een apotheek of een dierenwinkel. Naar de dokter gaan is meestal ons advies.
Stofzuig uw tapijten en vloerkleden regelmatig, vooral als u huisdieren hebt. Door regelmatig te stofzuigen verwijdert u eventueel aanwezige vlooieneitjes. Vergeet ook de mand van uw hond of kat niet. Als het even kan, stop deze dan in de wasmachine om eventuele vlooien en eitjes te vernietigen.
Vlooien bestrijden
Vlooien gaan helaas niet vanzelf weg. Ze leggen eitjes in elk hoekje en gaatje, waardoor het onmogelijk is ze allemaal op te zuigen. Als er een plaag is, moet u dus altijd een ongediertebestrijder inschakelen. U kunt uw huis zelf behandelen met spuitbussen, maar deze chemicaliën kunnen schadelijk zijn voor uw huisdieren. Dan heb je misschien de kosten van het bestrijden van de vlooien vermeden, terwijl je ook je zieke huisdier naar de dierenarts moet brengen. Voor het professioneel vlooien bestrijden raden wij Ongediertebestrijding Amsterdam aan!