Selecteer een pagina

Je kent het vast; van die klusjes in huis die je steeds maar uitstelt omdat je er geen zin in hebt. Klusjes zijn ook niet altijd even leuk om te doen. Het is fijner om andere dingen te doen dan bijvoorbeeld opruimen, schoonmaken of zaken repareren. Maar wanneer je alleen maar dingen voor je uitstelt, krijgt je uiteindelijk troep in je huis. En ook al kunnen veel klusjes wel even uitgesteld worden, voor andere zaken is het toch handig om niet te lang te wachten met de aanpak ervan. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor het repareren van je dakgoot. Lees in dit artikel waarom je dat toch niet voor je uit moet schuiven!

Doel dakgoot

Een dakgoot heeft als doel het water op te vangen dat van het dak afloopt. De dakgoot voert het water op een nette manier af. Wanneer je dakgoot beschadigd is, zorgt dat ervoor dat het regenwater op een plek kan ontsnappen waar je dat niet wil. Dat kan namelijk vervelende gevolgen hebben. Water dat bijvoorbeeld tegen je gevel loopt, kan vochtindringing en beschadiging van je woning tot gevolg hebben. Het repareren van je dakgoot is iets wat je dus zo snel mogelijk moet doen. Op die manier vermijd je tevens schimmels en vochtige muren.

Reparatie van een dakgoot

Als er water uit je dakgoot loopt, is het zaak na te gaan wat de oorzaak van het probleem te achterhalen. Vaak is er sprake van een lekkage. Dat kan ontstaan door ouderdom en slijtage. Ook kan de dakgoot los liggen. Losse onderdelen kunnen ervoor zorgen dat water zomaar uit de goot loopt. Wat ook het geval kan zijn, is dat je te maken hebt met een verstopte afvoer. Hierdoor kan het water niet goed weglopen. Wanneer je afvoer verstopt is, kun je dat vrij eenvoudig oplossen door vuil en bladeren uit je afvoer weg te halen. Maar wanneer er sprake is van losse onderdelen of beschadigde onderdelen, is het verstandig om een vakman in te schakelen om je dakgoot te repareren of te vervangen. Een reparatie is overigens wel vaak een tijdelijke oplossing voor het probleem. Een eerste lek duidt namelijk meestal op meerdere scheurtjes en lekken.

Vervanging dakgoot

Wanneer er sprake is van grote lekkages, oude lekkages of oude zinken dakgoten die lang zijn blootgesteld aan corrosie en vocht, kun je de dakgoot beter helemaal vervangen in plaats van laten repareren. Dat komt omdat deze problemen zich anders zullen blijven voordoen.