Selecteer een pagina

Je hebt er waarschijnlijk al van gehoord of over gelezen dat ledverlichting een besparing zal opleveren. Maar hoeveel deze besparing nu precies is, zal waarschijnlijk ook belangrijk zijn in de keuze om over te gaan stappen van tl-verlichting naar led. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de daadwerkelijke directe en indirecte besparingen en voordelen van een lagere belasting van het milieu.

Waar het vaak om draait: de bankrekening

Een lagere belasting van natuur en milieu is helaas voor veel mensen alleen maar mooi meegenomen en daardoor een mooie bijkomstigheid. Waar het helaas maar al te vaak om draait is hoeveel bespaard het me in de portemonnee.  Hierom dan ook eerst de voordelen welke je persoonlijk zult merken bij het overstappen op led.

  1. Lange levensduur van LED. 75.000 branduren zullen makkelijk gehaald kunnen worden. Tl-verlichting zal met een levensduur van iets meer dan 15.000 branduren bijna 5 keer zo snel vervangen dienen te worden. Uitgaande van standaard TL en de beste LED, is deze factor zelfs 10. Dit is dan ook een behoorlijke besparing, waarmee het aankoopbedrag al snel terugverdiend is en de onderhoudskosten laag zijn.
  2. Subsidieregelingen zoals EIA en KIA. Hierdoor kan het netto voordeel bij de aankoop nog eens een stuk groter worden. Waardoor er ook bespaard zal worden op de aanschafkosten.
  3. Positieve effecten op productiviteit en welzijn. Volgens wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat ledverlichting deze positieve effecten heeft. Deze voordelen zijn niet direct in euro’s om te zetten, daar dit erg verschillend is als je er zelf onder werkt of ook nog personeel in dienst hebt.
  4. Het energie verbruik is lager. Doordat LED een andere en vooral betere lichttechniek is, welke met hetzelfde vermogen een stuk meer licht geeft. Hierdoor zullen de energie kosten ook een heel stuk lager zijn. Waarbij er zelfs resultaten behaald worden van 75%.
  5. Zelf het verschil calculeren tussen led en tl kan met deze gratis online calculator.

Beter voor het milieu

Eigenlijk zouden deze voordelen nog het zwaarst moeten wegen. Gelukkig zijn deze voordelen ook steeds belangrijker aan het worden bij een steeds grotere wordende groep mensen. De voordelen voor de natuur en het milieu.

  1. Minder energie verbruik
  2. Door de langere levensduur minder grondstofverbruik
  3. Geen schadelijke stoffen zoals kwikdamp
  4. LED is voor een heel groot gedeelte recyclebaar