Selecteer een pagina

In het artikel over 1 minuut minder lang douchen kon je al lezen wat voor inbreng dat al heeft als je kijkt naar de besparing van water en van energie. Maar er zijn veel meer mogelijkheden om drinkwater te besparen. Waarvan er verschillende erg gemakkelijk toe te passen zijn zonder in te leveren op luxe. Ben je wel bereid om voor het milieu luxe op te geven, dan zijn er enorme winsten te behalen.

Minder lang douchen

Ondanks al eerder beschreven, is deze manier van besparen toch echt een belangrijke. Door een timer van 5 minuten te gebruiken kun je duizenden liters water per jaar besparen.

Waterbesparende kranen en douchekop

Met deze ingreep zul je met gemak duizenden liters water per jaar besparen. Door simpelweg minder snel water door een kraan en of douchekop te laten lopen, zal je zonder dat je het doorhebt besparen.

Zuinig zijn met doortrekken van het toilet

Vaak wordt er veel te veel (drink)water doorgespoeld bij een toilet bezoek, terwijl dit helemaal niet nodig is. Een kleine boodschap doorspoelen lukt vaak ook met weinig water. Een waterbesparend toiletreservoir doet dan ook wonderen. Ben je niet van plan om je toilet te verbouwen voor zo’n oplossing. Dan kun je er ook voor kiezen om 2 bakstenen in je stortbak te doen. Hierdoor zal er minder water in kunnen, waardoor je ook minder in 1 keer zult gebruiken. Soms is het ook mogelijk om de knop maar heel even een beetje in te drukken, zodat er net genoeg water doorstroomd.

Een nog betere optie is om regenwater te gebruiken om het toilet mee door te spoelen.

Wastafelkraan

De wastafelkraan staat in de top 3 van waterverbruikers in een gemiddeld huishouden. Men laat maar al te vaak de kraan lopen terwijl dit helemaal niet nodig is. Tijdens het tandenpoetsen kan de kraan beter uit staan, dit scheelt toch al weer 2 minuten aan stromend water.

De afwas

Oké, een vaatwasmachine is een behoorlijke luxe, maar wist je datje erg veel water en energie kunt besparen door met de hand af te wassen. Gebruik hierbij dan wel een teiltje waardoor je vaak maar 5 liter water nodig hebt.

Minder vlees eten

Dieren welke puur voor de slacht gehouden worden, drinken in hun leven heel wat water. Al zijn er veel boeren die regenwater hiervoor gebruiken, zijn er toch ook genoeg die drinkwater gebruiken. Een dier welke slachtrijp is heeft tot die tijd behoorlijk wat liters water gedronken. Iets wat niet nodig zou zijn als iedereen minder vlees zou eten. Naast de besparing op water is het natuurlijk ook een stuk beter voor de dieren en het milieu.